Varmepumper gir god komfort og er også lønnsomme i nye boliger. Vi gir deg råd om hva som passer.
Boliger trenger oppvarming både til rom og til tappevann, og mange typer varmepumper kan levere begge deler. Den store fordelen sammenlignet med andre varmekilder som strøm eller ved, er at varmepumper sparer energi: Varmepumper gir 2,5 til 4 ganger så mye varme som hva de bruker i strøm. Varmepumper kan levere varme til vannbårne systemer som gulvvarme eller radiator, til tappevann eller til luft. De bruker fornybar energi som finnes gratis i omgivelsene våre, og derfor bidrar du også til et bedre miljø hvis du velger varmepumpe.
Lønnsomt også i nye boliger
Energibehovet til nye boliger har blitt lavere etter at myndighetene skjerpet kravene i byggeteknisk forskrift fra 2016. Da ble også kravet til oppvarmingsløsning endret. For nye eneboliger og andre småhus holder det å ha elektrisk oppvarming og skorstein. Dette er billig å installere når boligen bygges, men gir full pris for strømmen hver måned i resten av boligens levetid.
Varmepumper krever høyere investering i starten, men vil spare energi hver måned. Kan varmepumpene spare nok energi til at du likevel går i pluss i løpet av varmepumpens levetid?
– Ja, i de fleste tilfeller. Det kommer an på type varmepumpe og faktorer som størrelse på boligen og hvor mange som bor der, sier varmepumpe-spesialist Morten Solsem. Han jobber hos importøren ABK-Qviller, som leverer varmepumper fra Nordens største produsent NIBE.
Vannbåren varme gir god komfort og maksimal energisparing
For nye boliger er det mest aktuelt å velge varmepumper som leverer til vannbårne systemer, det vil si til radiatorer, gulvvarme eller viftekonvektorer og til varmt tappevann. Da kan varmepumpene varme opp både rom og varmt tappevann. De typene varmepumper som passer til dette i nye boliger, er:
- bergvarmepumpe, som henter varme fra energibrønner boret i bakken,
- luft-vann-varmepumpe, som henter varme fra uteluften, og
- avtrekksvarmepumpe, som henter varme fra brukt luft i boligen din.